Schaatsen Terschelling | IJsbaan Terschelling Hoorn
22202
single,single-portfolio_page,postid-22202,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-1.7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
schaatsen terschelling ijsclub ijsbaan

Schaatsen Terschelling op ijsbaan Terschelling

 

Van die dingen die een typische zomer-badgast niet weet: Op Terschelling kun je schaatsen en Terschelling heeft ook een serieuze ijsclub. In september van dit jaar stuitten we op deze tweet, van ijsclub Willem Barentsz. ‘Jaarlijks onderhoud van de ijsbaan. Op weg naar de winter.’ Schaatsen Terschelling worden blijkbaar in een adem genoemd.

 

Schaatsen Terschelling op Hêdredersplak

‘Plak’ is het eilander woord voor een vochtige duinvallei. Het Hêdredersplak is de ijsbaan van de ijsclub Willem Barentsz van Hoorn en omstreken. Het woord hêdreder betekent hardrijder (op de schaats). Het plak, de ijsbaan dus, is circa 200 meter bij 30 meter groot. Hij ligt heel mooi in het Hoornse bos, en wordt aan drie zijden omgeven door dennenbomen. Gedurende de zomerperiode valt het plak voor het overgrote deel droog.

 

IJsbaan Terschelling, waar dan?

Als je vanuit Hoorn naar zee fietst, over de Badweg, dan is de ijsbaan niet te missen. Je ziet ‘m liggen aan je linkerhand, ongeveer halverwege de Badweg. Rondom de baan staan allerlei elektriciteitskastjes en andere zaken die wij aanvankelijk niet zo goed konden plaatsen, maar die allemaal verband blijken te hebben met de ijsbaan. Alles voor schaatsen Terschelling!

 

IJsweer op Terschelling

Helaas kun je niet zeggen dat het ieder jaar raak is op Terschelling, met schaatsen Terschelling. De winters op Terschelling zijn iets zachter zijn dan in het oosten van Nederland. Kun je op een ondergelopen weiland in Drente al een rondje draaien, dan is het op Terschelling waarschijnlijk de eerste ochtend dat er een laagje ijs op je voorruit zit.

 

Vlag van de ijsmeester van de ijsbaan in Hoorn

Waar je op moet letter is de vlag van de ijsmeester. Als die uithangt, dan weet je: de ijsbaan is open! It giet oan! Dat is ook het moment dat Terschelling zowat uit elkaar spat van opwinding, en fodzoeker overuren draait. ‘Ik heb nog een paar schaatsen in maat 35, ruilen voor maat 40?’. En wat ook leuk is, is priksleeën, dat doen ze ook volop op Terschelling als er ijs ligt.