Surfen Terschelling | surfspots, kitesurfen, windsurfen, golfsurf
Terschelling, surfen, kitesurfen, surfspullen, surfdudes, surfkleding, golfsurfen, windsurfen, boarden
22325
single,single-post,postid-22325,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-1.7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
surfen terschelling

Surfen Terschelling – surfspots

Een paar zomers geleden brachten we (man, drie zonen van toen 13, 11 en 4) door in Canada. Een van de hoogtepunten was dat de oudste twee leerden golfsurfen in Tofino, op Vancouver Island. Omdat het na zo’n exotische trip komend jaar hoog tijd is voor een iets minder verre reis, gaan we dit jaar ‘gewoon’ weer lekker naar Terschelling.

Surfmogelijkheden Terschelling

Bij wijze van voorpret gingen we kijken wat de mogelijkheden zijn, qua surfen, en dat valt alles mee! Windsurfen, kitsurfen, golfsurfen, alles kan. Voor zowel beginners als voor ver-gevorderden zijn er volop mogelijkheden op het gebied van surfen Terschelling. Aan de wadkant zie je in de zomer veel surfers, zelfs als het hartstikke druk is op het eiland. Omdat de wadkant relatief rustig is, heb je daar nog de ruimte om je zeilen klaar te maken, je kite op te laten en je spullen neer te leggen.

Golfsurfen in Nederland; de beste plek is op Terschelling!

De andere kant, de Noordzeezijde dus, is de place to be voor golfsurfen. Die-hards zeggen dat het strand van Terschelling een van de beste plekken is om te golfsurfen. Dit is te danken aan de vele zandbanken, die zorgen voor pittige golfen. Voor Nederlandse begrippen dan. Surfen Terschelling dus.

Wind op Terschelling; surfen Terschelling

Niet alleen voor golfsurfers is het Noordzeestrand van Terschelling fantastisch. Ook windsurfers komen daar prima aan hun trekken. ‘s Zomers komt de wind vaak uit het zuidwesten of het noodoosten (in beide gevallen sideshore dus) en dat is dan weer fijn voor de windsurfers onder ons. Bij noordwestenwind zijn het juist weer de kitesurfers die staan te juichen.

Surfen Terschelling in het hoogseizoen

In de zomer mag je niet overal surfen, helaas. In het hoogseizoen is dit alleen toegestaan tussen paal 9 en paal 10. Dit is vanwege de zwemmers. Buiten het hoogseizoen kun je langs het hele Noordzeekust surfen. De mooiste plekken voor windsurfen Groene Strand Dellewal Kinnum Oosterend (Wierschuur) Midsland aan Zee (tussen paal 9-10) De mooiste plekken voor golfsurfen op Terschelling? Midsland aan Zee (tussen paal 9-10), vanwege de hoge golfen.

De mooiste plekken voor kitesurfen op Terschelling

Groene Strand Dellewal Formerum (walkant) en Midsland a/zee (paal 9-10). Genoemde plekken aan de Waddenzeekant zijn natuurlijk alleen maar mooi bij hoogwater. Raadpleeg daarom altijd eerst de getijdentabel!

Surfwinkels, surfexperts, surfspullen, surfles

Wim Jonker is een oldskool-surfdude, die je kunt vragen om tips en advies. Het huren van surfspullen op Terschelling is nog altijd een beetje lastig. In geval van nood kun je je altijd wenden tot Wim Jonk voor wat vervangende surfspullen. Ook voor reparaties ben je bij hem aan het goede adres. Dan is er nog Surfclub Terschelling. Voorheen waren die nog goed vindbaar op internet, maar inmiddels zijn wij ze ook kwijt. Wij zeggen daarom: ga naar Wim Jonker (in West) en laat je adviseren over surfen Terschelling, surfles, surfspullen en alles wat verder nog met surfen te maken heeft!

 

Credits voor de foto: Sjoukje Hamstra-Douma