Oesters Terschelling | rapen en opeten
23147
single,single-post,postid-23147,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-1.7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
oesters Terschelling

Oesters Terschelling | rapen en opeten

Voor wie vindt dat ‘seks’ en ‘vakantie’ een uitstekende combinatie is, schreven we dit stukje.
Een van de leukste dingen die we de afgelopen vakantie op Terschelling deden was het maken van een wandeling over het Wad. Een student biologie legde, namens de Waddenvereniging, uit wat we allemaal zagen en dat was meer dan we al die keren dat we over de Waddendijk hadden gefietst, zelf hadden gezien. Alikruiken, kokkels, zeesla, zeewier en nog veel meer. Ongelooflijk hoeveel leven er te vinden is, langs de waterkant.  Flang Cupido nam het stokje over en begon te vertellen wat voor lekkers je allemaal kon maken met de ingrediënten waar we doorheen banjerden. Ik heb niet alles onthouden, maar wat heel spannend klonk was de sushi van zeesla, die hij maakte tijdens Oerol. De nori-vellen werden dan vervangen door de zeesla, en de vulling bestond niet uit rijst, maar uit aardappels. En iets met bakken vol met schelpdieren gevulde schelpen, waar je vervolgens bouillon van kunt maken. Hoewel het heel lekker klonk, leek het me toch iets voor zeer ver-gevorderde keukenprinsessen, en dat ben ik nu eenmaal niet. Wat wel haalbare kaart is, is zelf oesters uit zee vissen, openen en dan opeten met veel wijn erbij.

Wat heb je nodig? 

  1. Schoenen die nat mogen worden, of laarzen.
  2. Een oestermes.
  3. Een citroentje.
  4. Zo’n ijzeren oesterhandschoen (echte mannen doen het met een theedoek, maar doe maar niet als het je eerste keer is).
  5. Lekkere witte wijn. Een Verdejo is bijvoorbeeld prima, of deze Picpoul van Wijndok.

 

Oesters Terschelling – rapen

Oesters rapen is een koud kunstje. Je kijkt even wanneer het laagwater is. Bijvoorbeeld hier. Een half uurtje voordat het laagste punt is bereikt, zorg je dat je klaarstaat op de Waddendijk en stap je het Wad op. Het punt waar wij vandaan vertrokken was het einde van de Oosterbouterweg. Zorg dat je schoenen draagt die nat mogen worden, of beter nog, stevige laarzen. De schelpen zijn vlijmscherp namelijk. De oesters zie je gelijk al liggen, maar volgens Flang was het beter om een stukje verder te lopen, zo’n 30 meter, en ze te rapen vanaf de ‘oesterbank’; zo’n bank ligt wat hoger. De opdracht was: zoeken naar oesters van zo’n 9-10 cm doorsnee, en niet te plat op elkaar. Een beetje bolle oesters dus. En het moesten enkelingen zijn. Je ziet vaak dat ze aan elkaar vastzitten en dat moet je niet hebben (tenzij je een bijl bij je hebt, maar waarom zou je).

Oesters Terschelling – openen en opeten

Voor je op pad gaat, is het raadzaam om een spoedcursusje oesters openen te volgen, bijvoorbeeld via de Albert Heijn website. Oesters staan bekend om hun lustopwekkende werking, dus bedenk goed met WIE je dit uitstapje gaat maken. Als je een beetje goede indruk wilt achterlaten, dan is het wel leuk als het openen van de oesters soepel en zonder al te veel bloedvergieten verloopt. En dan wijn erbij natuurlijk. Champagne als het je gaat om het maken van indruk, maar is dit niet je primaire doel, dan is een droge witte wijn ook een prima optie. Hoeft geen Chablis te zijn, maar een lekkere droge Verdejo is ook meer dan prima. Of deze topwijn van Wijndok, een Picpoul de Pinet. De oesters spelen toch de hoofdrol. Druppeltje citroen erop, en hup! Wel kauwen staat er op de site van Smultalk. Of ze deze tip geven om te voorkomen dat je stikt, of omdat anders de lust-opwekkende werking onvoldoende tot stand komt, dat staat er niet bij. Maar kauw maar gerust een beetje. Better safe than sorry.