Museum Terschelling | wrakkenmuseum, natuurmuseum, aquarium
Terschellinger musea zijn er volop. Het wrakkenmuseum in Formerum, het natuurmuseum met aquarium, 't Behouden huis, de bessenschuur en het cranberrymuseum zijn allemaal een bezoekje waard.
museum, musea, Terschelling, wrakkenmuseum, juttersmuseum, aquarium, acquarium, natuurmuseum, behouden huis, hooivak, cranberrymuseum, bessenschuur
22218
single,single-post,postid-22218,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-1.7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
museum Terschelling

Museum Terschelling

We schreven het hier al: Terschelling heeft alles. Lekker eten, net wat mooier weer, grappige winkels, heerlijk heten, maar ook heel veel cultuur. Voor zo’n klein eiland, is het aantal musea eigenlijk best groot.

Wrakkenmuseum Terschelling

‘Wrakkenmuseum De Boerderij’ in Formerum is een Terschelling museum vol met door Terschellinger duikers opgedoken attributen van vergane schepen rondom Terschelling. Bij dit museum hoort ook een speeltuin. De foto die je hierboven ziet, is gemaakt in het wrakkenmuseum. Eigenaar van het wrakkenmuseum is wrakduiker Hille van Dieren. Hij verzamelt sinds 1975 opgedoken inventarisstukken van scheepswrakken rondom het Terschelling. Het museum ligt vol rariteiten uit de periode 1650 tot heden. Een spannend museum voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen. Het museum is gevestigd in een authentieke Terschellinger boerderij, waarvan het dragende gedeelte gemaakt is van de restanten van het Noorse barkschip CYPRIAN dat in 1905 bij Terschelling verging.

Museum ‘t Behouden Huis Terschelling

De naam van dit Terschelling museum zegt eigenlijk al genoeg, in museum ’t Behouden Huys vindt u een uitgebreide geschiedenis van het eiland Terschelling. Allerlei attributen worden tentoongesteld. Denk bijvoorbeeld aan kleding, eten en het interieur. Ook vindt u er vondsten uit het verleden. Om een duidelijk beeld te krijgen van het verleden zijn er diverse scènes nagespeeld. Museum ’t Behouden Huys is een leuk uitstapje voor jong en oud.

Centrum voor Natuur & Landschap Terschelling (Natuurmuseum)

Het ‘Centrum voor Natuur en Landschap’ in West-Terschelling laat zien wat er groeit, bloeit en leeft op en rond Terschelling. Vooral het aquarium is de moeite van een bezoekje waard. De kabeljauw, die kennen we wel, en een schol en de bot, die herkennen we ook nog, maar dan houdt het toch al gauw op. Het harnasmannetje? Ooit van gehoord? Of het botervisje? Of de zeedonderpad? Ze zijn allemaal live aanwezig in het aquarium van het natuurmuseum. En … de roggen mogen geaaid worden! Er worden ook films vertoond.

Museum Terschelling Aike van Stien

Museum ‘Aike van Stien’ in West-Terschelling is gewijd aan oude gebruiksvoorwerpen en oude foto’s en dia’s van de visserij rondom Terschelling, gedurende de eerste helft van de vorige eeuw. Museum De Kraak Terschelling
‘De Kraak’ in West-Terschelling is een expositieruimte in de voormalige gereformeerde kerk, met veel boeken en attributen over eilanden en zee. Het visserijmuseum is opgericht door de achterkleinkinderen van Aike van Stien ter nagedachtenis aan hun voorouders, die allemaal in de visserij werkten. U vindt er veel voorwerpen op het gebied van visserij zoals netten waar vroeger schaal- en schelpdieren mee werden gevangen. Ook zijn er verschillende tijdelijke en vaste exposities.

Landbouwmuseum Terschelling

‘t Hooivak Landbouwmuseum ‘het Hooivak’ in Hoorn is een Terschellinger boerderij anno 1889 met werktuigen en gereedschap uit die tijd. Als de combinatie leerzaam je lekker je aanspreekt, dan moet je hier even op klikken. Over het eiland verspreid vind je nog galeries met aquarellen, beeldhouwwerk, houten voorwerpen, keramiek etc. In Terschelling museum Het Hooivak kunt u in woord, beeld en activiteiten zien hoe het boerenleven er op Terschelling vroeger uitzag. De kinderen kunnen er zelf graan malen en boter karnen. Er zijn verschillende oude boerenwerktuigen en boerengereedschappen vanaf 1889 te bezichtigen. Daarnaast is er een leuke kinderboerderij Terschelling met onder andere geiten en konijnen. De kinderen mogen helpen met het voeren van de dieren!

Cranberrymuseum de Bessenschuur

De leukste manier om met de Terschellinger cranberry kennis te maken is door een bezoek te brengen aan de Bessenschuur. De eilanders noemden deze schuur de Bessenschuur omdat daar tot ongeveer 1960 alle met de hand geplukte bessen werden gesorteerd en vervolgens (vooral) naar het Verenigd Koninkrijk werden verscheept. Omdat de schuur dreigde te vervallen heeft Staatsbosbeheer er (mede) voor gezorgd dat dit ‘museum’ werd gerealiseerd. In deze enige originele cranberryschuur in Europa is een museumzolder ingericht over de (eilander) cultuur en natuur van Terschelling. Natuurlijk is er ook een plek waar heerlijke koffie met nog heerlijkere cranberrytaartjes worden geserveerd. De Bessenschuur is geopend van 1 april tot 10 november.