Dieren op Terschelling | vos, veldmuis, mol, edelhert
22911
single,single-post,postid-22911,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-1.7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
veldmuis terschelling

Dieren op Terschelling

dieren op terschellingWe lazen op Blendle het stukje dat je hiernaast kunt lezen. En we maakten er een raadsel van, voor op Twitter. ‘Welk dier vind je overal, behalve op Terschelling?’ De inzendingen kwamen met bakken tegelijk binnen. Leuk, maar ook jammer, omdat wij zelf helemaal geen dierenkenners zijn. Wij kunnen vooral goed kranten lezen en daar dan vragen bij bedenken. @KlaasRH riep ‘de vos, de vos’, maar wij wisten het het niet. Het enige dat wij wisten was de datgene dat we een minuut daarvoor hadden gelezen in de Leeuwarder Courant.

Dieren op Terschelling: mollen

Vervolgens mengde @aesterwiel zich. ‘De vos of de mol’. Wij hebben zelf nooit bewust een molshoop gezien op Terschelling, maar dat was wel een hele dunne basis om het antwoord op af te wijzen. @skiskien meldde zich. ‘Mollen en vossen heb je wel op Terschelling, alleen edelherten niet’. De discussie nam een wending die wij niet hadden voorzien. In de tussentijd gingen we op zoek naar een boswachter op Twitter. Die zou vast uitkomst kunnen bieden. @riniawillemse, communicatieadviseur bij Natuurmonumenten begreep de urgentie en wijdde er nog een retweetje aan, en @kreeft707 zonder foto en zonder profieltekst, deed hetzelfde.

Dieren op Terschelling: vossen en edelherten 

@KlaasRh kwam weer in de lucht. Hij trok zijn reactie terug, en stuurde een linkje. Vossen komen wel degelijk voor op Terschelling. Niet zo vaak, maar ze zijn er wel. In de tussentijd babbelden wij een beetje met @aesterwiel. Helemaal duidelijk werd het ons niet, maar wat ze zei was dat er ooit edelherten zijn uitgezet op Terschelling, die vervolgens weer zijn afgeschoten, een paar jaar geleden. @Skiskien wist hier ook meer van bleek, en vulde aan: ‘ja, dat weet ik. Het Raadhuis is net een museum daarin.’ Deze laatste opmerkingen ontging ons een beetje, maar wat wij er uit de discussie die volgde uit opmaakten, was dat de gemeente Terschelling niet zo erg in zijn nopjes was, met die eigenhandig uitgezette edelherten en ze liet afschieten (zou het echt waar zijn?). Gelukkig zijn wij geen journalist, en hoeven we deze kwestie niet tot de bodem uit te zoeken. Wie het verhaal rondom de edelherten op Terschelling kent, mag het aan ons vertellen want een beetje nieuwsgierig zijn we wel. Inmiddels ontwaakten de boswachters (die gaan blijkbaar met de kippen op stok, want het was inmiddels ochtend). @bosw8ersabine had @jorisblankema ingeseind en die sprak @KlaasRh juist weer tegen. Volgens de boswachter zijn er juist GEEN vossen op Terschelling. Maar ja, boswachters zijn ook maar mensen, en kunnen zich ook wel eens vergissen. @KlaasRh, met op de achtergrond de kennis van Bureau Mulder-natuurlijk, klonk wel erg overtuigd van zijn gelijk.

Mollen, vossen, edelherten en veldmuizen op Terschelling

Wij verkeren inmiddels in de opperste staat van verwarring; we weten niet of de vos nu wel of niet op Terschelling te vinden is. Mollen zijn er blijkbaar wel, maar daar lijkt niemand zich verder al te druk om te maken. Verwarring alom dus. Voorlopig weten we een ding zeker, en dat is dat je geen veldmuizen tegen zal komen op Terschelling. Want dat staat in de krant, dus dat zal wel waar zijn. Tot zover alles wat wij weten over dieren op Terschelling.